2021 TRENDY o ktorých BY STE MALI VEDIEŤ

Z každej strany na nás skáču lock-downy a vakcíny. A nás to unavuje. Človek by sa však chcel pozrieť do budúcnosti aj ponad všade prítomnú pandémiu. Aké sú teda NON-COVID trendy pre 2021?

Každoročne je jedným z prvých blogov, ktoré píšem, venovaný dôležitým trendom nadchádzajúceho roka. (staršie ročníky sú tu: 2019, 2018, 2017). Rovnako tomu je aj tohto roku, aj keď sumár 2021 trendov sa písal ťažšie. Z každej strany totiž na nás skáču lock-downy a vakcíny. Mnoho trendov sa (aj trochu zbabelo) schováva alebo zastrešuje pandémiou. Príde mi to nepoctivé. Preto pri písané tohto sumáru (z podnetov WIRED magazínu) som sa cielene zameriaval na trendy, ktoré idú za hranicu COVIDu. Ono sa toho totiž naozaj aj popri Korone udeje veľa.

Pôvodná verzia aktuálneho prehľadu 2021 TRENDOV vznikla najprv v Angličtine, čo verím, že pre mnohých nie je problém zhltnúť. Sú však medzi nami aj tí, čo hovoria bezchybne skôr inými jazykmi ako je ten Shakespearovský. A pre tých slúži táto SK verzia. Keďže však WordPress posiela nezmyselne veľa notifikácií, rozhodol som sa v SK verzii nenasledovať postup z pôvodnej AJ verzie (ktorý viedol k tomu, že subscriberi Aj newsletru dostali 16 emailov od mocnedata za jediný deň :facepalm, za čo sa im týmto aj ospravedlňujem). Slovenská verzia preto obsahuje stručné popisky všetkých trendov priamo v tomto jednom blogu. Ak vás niektorý z trendov zaujal na toľko, že by ste chceli sa dozvedieť viac, rozklinite si odkaz na pôvodny AJ blog k danej téme, kde je k danému trendu často oveľa viac info.

Ak sa vám predsa len nechce čítať AJ verzie a ste na novej sociálnej sieti Clubhouse zaskočte na krátky rozhovor na túto tému:

A teraz už rýchlo k spomínaným trendom:

Umelá Inteligencia pozdvihne DISTANČNÉ VZDELÁVANIE

Za posledné mesiace sme mnohí precitli ako pripravená je naša spoločnosť na vzdelávanie na diaľku (čo si niektoré školy napríklad vyložili aj tak, že budú posielať poštou fyzické pracovné zošity). Na pozadí tohto precitnutia (a tak trochu mimo náš radar) sa však Umelá Inteligencia postupne zacvičovala v digitálnych vzdelávacích platformách. Prebehli dokonca prvé komparatívne výskumy, ako rozdielny výsledok učenia dokáže AI dosiahnuť oproti bežnému učiteľovi. Ako sa umelá inteligencia včlení do vyučovania?  Čo urobiť preto, aby vaše deti mohli siahnuť po tomto benefite? Ktoré aspekty učenia AI najefektívnejšie zlepšuje? Odpovede na tieto otázky ponúka rozšírený blog na túto tému.

 

STROJOVÉ UČENIE sa fyzicky vkradne medzi ľudí

Roky rokúce sa nasadenie robotov limitovalo na výrobné haly alebo uzatvorené priestory domácností. (Pamätáte si Roomba vysávač?) Bolo to veľmi pragmatické rozhodnutie, lebo štandardizované a uzatvorené prostredie znižovalo nároky na to, čo všetko umelá inteligencia robotov musí zvládať. Latka vonkajšieho prostredia, kde sa veci a ľudia môžu hýbať (takmer) nepredvídateľne, bola pre robotické systémy príliš vysokou. To sa však zmení tohto roku, pravdepodobne. Zaujíma vás ktoré systémy sa vyberú von medzi ľudí? Aké spoločenské dopady to bude mať na chodcov a iné skupiny obyvateľov? To všetko sme rozobrali detailnejšie tu.

 

KVANTOVÉ POČÍTAČE prerazia vďaka Internetu

Pre mnohých sú kvatnové počítače stále španielskou dedinou, prípadne ich pokladajú za nejakú novú formu počítačov, ako laptop či tablet. Ak patríte medzi nich, svoje rozpaky z tejto neznalosti môžete polopate a bežným jazykom pochopiť za pár minút TU. Hlavným problémom kvatnových počítačov je to, že sa ešte nedajú vyrobiť v dostatočne miniatúrnej verzii, aby boli užitočné aj bežným užívateľom ako sme my. Vedci však našli cestu, ako pomocou sietí preklenúť túto obavu. Aktuálne okolnosti navyše nahrávajú tomu, aby sa spustil boom malých QC (ako sa kvantovým počítačom hovorí). Tento trend môže byť enormne nebezpečný hlavne pre vaše heslá. Ale o tom všetkom detailne v samostatnom blogu.

 

Poistili ste sa proti ZRÁŽKE SO SATELITOM?

Voči veciam, ktoré by nás mohli nepríjemne prekvapiť, sa snažime vymedziť alebo poistiť. Na to, aby sme však zvažovali protiopratrenia voči istému riziku, musíme ho pokladať aspoň za bazálne pravdepodobné. Prečo teda satelity? Naše rozpaky vyplývajú z toho, že satelity máme uložené v našich mysliach ako niečo, čo vypúšťajú vlády (a to aj len tých väčších štátov). A na nebi predsa je dosť miesta, aby sa tam pomestil nejaký ten ďalší? Nuž, vypustiť satelit môže každý. Rovnako ako môže letieť balónom každý, kto ho má. Áno, so susedom si o svojich  satelitoch asi cez plot nepokecáte, ale súkromné spoločnosti môžu vypúšťať stovky až tisíce balónov. A aj to robia. Len Elon Musk ich má na zozname viac ako 10 000 kusov. Satelitov začína byť skutočne tak veľa, že to začína ovplyvňovať aj nás bežných smrteľníkov tu dole na zemi. Ako a čo s tým plánujeme robiť som sa rozhovoril v tomto blogu.

 

PRÁCA NA DIAĽKU sa od nutného zla posunie k  …

Hoci home-office sa, doslova z večera do rána, stal z ojedinelého javu pracovným štandardom (sám som strávil z posledných 12M inak ako v home-office len necelých 20% času), ruku na srde: Pre väčšinu z nás sa tým home-officom stali obývačky, kuchynské stoly a stoličky, ktoré majú od ergonómie na hony ďaleko. Podobne tomu bolo aj v oblasti software, s ktorým pracujeme. Rýchlo sme preladili na Zoomy a TeamViewery, Teamsy a Google meety, Slack a Whatsapp, ale … vždy to bola taká z núdze cnosť. Mnohé aplikácie dokonca prácu na diaľku ani neumožňovali a tak stále mnoho ľudí musí do officu, lebo ich siete či software prácu na diaľku ani neumožňujú.

To všetko prejde v rolu 2021 rýchlo zmenou. Aplikácie začali bleskovo pridávať funkcie, ktoré umožňujú pracovať s nimi na diaľku (a to aspoň podobne efektívne ako pred pandémiou) alebo ktroré napodobujú “tie dobré veci z offiu, ktoré nám chýbajú” (ako napr. neformálny pokec v kuchynke pri káve). Niektoré aplikácie idú ešte ďalej a integrujú priamo nástroje na vzájomnú koordináciu práce ľudí z domu alebo monitorovania riziko vyhorenia. Home-office totiž pretvrá aj po odznení pandémie. A tak je potrebné posunúť podmienky práce na diaľku z nutného zla na … porovnateľný zážitok s kanceláriou.

 

 

Tohto roku sa VZDÁME ĎALŠIEHO ZMYSLU V PROSPECH POČÍTAČOV

Hoci to vnímame tak, že digitálne technológie sa nám intenzívnejšie vkradli do životov hlavne za posledné roky, možno vás prekvapí, že zmysly, ktoré doposiaľ počítače majú (zrak, sluch a do istej miery hmat) už majú stroje pomerne dlho. Výdávať ľudské hlasy sme stroje naučili už na začiatku 20ho storočia a zachytiť a prezentovať obraz dokonca na konci 19. storočia. O to významnejšie pôsobí, že po tak dlhej done práve v tomto roku sa podarí preraziť strojom v ďalšom (ľudskom) zmysle. Ako páni tvostva sa postupne vzdáme neotrasiteľnej kontroly nad čuchom (nie to nie je výčet COVID príznakov), keď počítače dokážu rozpoznať, syntetizovať čuchové vnemy, či navodiť nám konkrétnu čuchovú ilúziu, podobne ako AR okuliare nám navodia dojem vizuálneho vnamu (alebo slúchadla navodia dojem konkrétneho zvuku). Tento zdanlivo nenápadný posun vpred vám môže pripadať ako pánske huncútstvo. V skutočnosti to však bude mať zásadný dopad na chod spoločnosti. Odporúčam vám prečítať si to, aby vás to neskôr nezaskočilo.

 

AI sa presadí v DETEKCII CHORÔB

Predstavte si, že by existoval spôsob, ako zistiť, že máte COVID, priamo v teple vašeej obývačky. Oh, bože, koľkí dobrovoľníci by nemuseli mrznúť na mobilných odberových miestach, koľkým prenosom (pri samotnom testovaní) by sa predišlo? Alternatívy však existovali, len akosi … sa nepretlačili do popredia. Áno, COVID sa dá (pomocou AI) detegovať aj z nahrávky zakašlania, či hladiny kyslíku v krvi. Moderné fitness zariadenia a smartfóny otvárajú dvere pre umelú inteligenciu na diagnostiku chorôb. A Umelá Inteligencia vôbec neplánuje zostať pred týmito dverami. Aké faktory budú akcelerovať alebo naopak hatiť vstup AI do diafnostiky chorôb rozoberám v tomto článku.   Ak máte pocit, že je to -ako sa hovorí – s krížikom po funuse, nuž verte, že chorôb, ktoré by potrebovali včasnú diagnostiku mimo nemocníc, je naozaj veľa.

 

 

MESTÁ sa rebrandujú, ŠTÁTY sa budú špecializovať

To, že nehovorím v tomto prehľade o COVID trendoch, neznamená, že opomenieme sociálne trendy, ktoré budú po COVIDe bezprostredne nasledovať (a preto chronologicky s COVIDom aj súvisieť). Jednou z (aj v tomto blogu pretraktovaných) zmien je fakt, že geografická príslušnosť sa odpojí od pracovnej zmluvy. Inými slovami, budete môcť pracovať od hocikadiaľ. To samozrejme prinesie mnoho príležitostí ako začať pracovať pre fimu, do sídla ktorej by ste sa nikdy (napr. pre rodinné dôvody) nepresťahovali. Ale málo ľudí si uvedomuje, že to bude fungovať aj opačne: Môžete si ponechať job, ktorý vám umožňuje pracovať z domu, a presťahovať sa kamkoľvek chcete (ak je tam internet). A to nemusí byť zrovna na Honolulu alebo Filipíny. To môže byť kludne niekam do podtatranskej dediny, lebo milujete prírodu alebo do Andalúzie, lebo nemáte radi zimu. Čím viac sa bude tento trend presadzovať, tým viac sa tie šikovnejšie mestá (a štáty) začnú profilovať a rebrandovať. NIektoré už existujúce príklady sú zhrnuté tu. Musím priznať, že prečítať si o tomto v medzinárodne odbornom časopise ma mrazí a teší zároveň. Pretože presne o tomto trende som hovoril vo video interview s Andrejom Tichým (v 6min a 20 sek videa) pred viac ako rokom a pol späť. Nuž, pokrokové krajiny riešia očkovanie, tie ešte pokrokovejšie riešia aký positioning zaujmú v post-COVID dobe. A tie ostatné? Tie riešia statusy premiérov na Facebooku.

 

AUTONÓMNE VOZIDLÁ konečne pochopili svoju úlohu

S autonómnými autami je to podobne ako s diaľnicou do Košíc. Vždy počúvame, že budú do 5 rokov. A tento výrok je pravdivý každým rokom znovu. Našim mentálnym problémom však je, že všetky reklamy a vizionárske videá o autonomných vozidlách zobrazujú osobné autá. A tento bilag si dlho neuvedomovali aj samotní výrobcovia áut, ktorí sa predháňali v predstavovaní nových a nových modelov osobných e-áut. Pritom samojazdiace vozidlá sú oveľa užitočnejšie v iných kategóriach, ako napríklad kamióny. Autonómne kamióny už sú zakontrhované a začnú jaždiť v týchto mesiacoch po konkrétnych trasách. Rok 2021 bude teda definitívne rokom keď  začneme ne cestách stretávať autá bez ľudí vnútri. Ak vás táto téma zaujíma detailnejšie, ako presne to prebehne je popísané v tomto článku.

 

 

Život sa prikloní k FUNGOVANIU v KOMUNITÁCH

Aktuálne prebiehajúce trendy do istej miery vyprázdnia kancelárie. Pandemické opatrenia nás privedú k myšlienke: S kým chceme zdielať dvor alebo poschodie? S tým trulom, čo odmieta nosiť rúšku a mláti svoju ženu každý druhý večer? Zlomové situácie ako táto, zväčša vedú aj k preskupeniu ľudí. Shopping mally už nikdy nebudú tak populárne ako pred pandémiou a existujú reálne štúdie o tom, že prevádzkovatelia shopping mallov budú musieť pridať atrakcie, prečo by sa mali znovu dostaviť. Tí, čo okúsili pracovať z chaty, sa budú vracať na ňu častejšie. A nad všetkým tým si uvedomíme, aká cenná je nám komunita ľudí. Rozhovory ako “pamätáte aké to bolo počas lock-downu? To by som už nechcel zažiť” sa stanú folklórom. Fungovanie v komunitách sa zmení. Ak vás zaujíma táto téma, pozrite aj sem.

 

 

VIRTUALNÁ REALITA ako primárny model podnikania

Za posledné obdobie desaťročia sme si prešli premenami, keď niektoré technológie prevzali prím v stratégiách spoločností. Zažili sme si preto Social-first, potom Mobile-first a pre mnohé podnikanie bola koronakríza náhlym prechodom na e-commerce first. Preto na to, že nejaké nové, technologicky silné trendy prichádajú každých x-rokov, sme si akosi zvykli. Čo bude teda tým ďalším -First , ktoré nás čaká za rohom? Experti sa zhodujú, že to bude rozšírená realita (alebo AR = Augmented reality). Hoci prvé lastovičky (ako IKEA appka kde si môžete “teleportovať” do svojej obývačky gauč, aby ste videli ako sa vám tam hodí/vmestí) už fungujú, určite ešte nie sú primárnym biznis modelom. Niektoré náznaky z amerického prostredia však indikujú, že rok 2021 môže byť ten, keď sa začne presadzovať AR ako hlavný biznis model. Musím sa priznať, že rozumiem ľudom, ktorí krútia nad týmto hlavou. Avšak, keďže sám na takom projekte spolupracujem, vidím, že je to viac ako možné. Ono to skutočne prichádza. Ak chcete pochopiť, ako sa nestať tohto obeťou, skúste tej téme venovať pár hodín rozmýšľania.

 

 

RECRUITMENT sa odpojí od geolokácie

Lockdowny prelomili jednu dôležitú paradigmu. Pocítil som to sám na vlastnom teame, keď počas korony niektorí zamestnanci dostali skôr svoju prvú výplatu než sme sa osobne stretli v office. Aj men prišli ponuky z destinácií na hody ďaleko od domova. V situácií, keď pracujete na home-office, totiž je úplne jedno z akej obyvačky sa pripájate. Väčšina firiem si teda priznala, že vaša fyzická prítomnosť na konkrétnom mieste bola vlastne (tak trochu) zbytočná podmienka spolupráce. To ale znamená, že zrazu vás môže nahirovať aj firma snov z kúta zemegule, do ktorého by ste sa nikdy nepresťahovali. Okrem splnených snov, to však prináša aj určité nepríjemnosti, o ktorých by ste si mali prečítať.

 

Odhodláme sa PLATIŤ za BEZREKLAMOVÉ VERZIE

Mnoho digitálnych služieb vzniklo na modeli, že služba je navonok zadarmo pre konečného používateľa, avšak za chod danej služby platia inzerenti. Tí za to dostávajú možnosť zasypať používateľov reklamou. Experti si však všmli, že do popredia idú momentálne platené verzie služieb, ktoré ponúkajú bezreklamové fungovanie služby. Tento trend však neprišiel sám od seba, jeho podstata bublala v náznakoch už dávnejšie. Ak chcete vedieť prečo nás to tiahne týmto “plateným” smerom, začítajte sa do rozšírenej verzie tohto blogu.

 

MOBILY ako kľúčová platforma pre ROZPRÁVANIE PRÍBEHOV

Ak by som sa vás spýtal, ako ste sa zoznámili s dobrodružstvami Harryho Pottera, zrejme by ste mi povedali, že ste čítali knihu alebo videli film. A skutočne, Kniha a Telka sú hlavnými zdrojmi príbehov pre nás odjakžive. Pričom zaujmavé je, že ustáli nástup iných technológii, a svoje výsadné postavenie mostu do deja rôznych príbehov si po celé tie desaťročia udržali. Tohto roku však k ním pribudne nenápadny tretí do partie. Niekoľko štúdií potvrdilo, že v roku 2021 vydajú špeciálne (detektívne príbehy), ktoré sa budú odohrávať iba na Vašom mobile. Tým nemyslím, že si pozriete film v rozlíšení prispôsobenom na veľlosť smartfón obrazovky. Smartfón totiž nebude plniť len úlohu zobrazovacieho zariadenia, ale vytvorí interaktívnu stanicu, pomocou ktorej vy sami sa stanete súčasťou príbehu. Môžete vypočúvať virtuálne svedka či podozrivého, robiť detailnu obhliadku miesta činu, či prekúmať telefón podozrivého tým, že sa nachvíľu “prevtelí” do toho vášho telefónu. Od tohto roku tak bude možné, že ste sa o zákrutach nejakého príbehu dozvedeli cez telefón. Odkazy na tieto prvé mobil-príbehy ako aj niekoľko ďalších podorbnosti si môžete prezrieť TU.

 

KONŠPIRÁCIE sa uchýlia do ALT TECH

To, že dezinfo scéna naberá na obrátkach asi nikomu z vás nemusím nijak extra vysvetlovať. Všetky tie 5G, antivax alebo COVID hoaxy sa zo sociálnych médií a emailov valia na kvantá. Zakiaľ my rozmýšľame, ako tento typ obsahu označiť, či priam vytesniť z oficiálnych zdrojov, Konšpirátori potichu využívajú iný technologický trend: ALT-TECH. Ak ste o alternativnych technológiách ešte nepočuli, predstavte si to ako truc podniky veľkým digitálnym gigantom.

Ak neznášate fakt, že Google má takmer monopol na internetové vyhľadávanie, ale stále chcete vyhľadávať na špičkovej úrovni, môžete použiť DuckDuckGo. Ak sa vám ježia vlasy z YouTubu, vyskúšajte BITchute. Každá z veľkých digitálnych služieb má svoje alterego. (viď banner vedľa).  A tým nemyslím malinkú službičku, ktorá sa tvári ako iný-Facebook či iný-Twitter. Všetky ALT TECH služby sú reálnymi alternatívami. Ak vás zaujíma prečo vlastne vynikajú a ako sa do nich konšpirátori presadzujú, pozrite detailné pojednanie na túto tému.

(drobný disclaimer: Autor tohto blogu sa nestotožňuje s tým, že by ste mali použivať ALT TECH ani vá sk tomu žiadnym spôsobom nenavádza)


Publikované dňa 3. 2. 2021.